De Alinker op TED - innovatie voor inclusie


Barbara Alink deelt haar inzichten over hoe we inclusie kunnen bevorderen en een veiligere gemeenschap kunnen creëren door middel van een doelgericht ontwerp.

In de huidige maatschappij maken vergrijzing, invaliditeit en bewegingsbeperkingen zelden deel uit van een gesprek. Wanneer deze onderwerpen belicht worden, worden ze zelden in verband gebracht met innovatie of een geïnspireerd design.

Waarom niet? De tijd is rijp. Er is ruimte voor innovatie en exploratie.

Inzicht in de context, het overwinnen van uitdagingen.

'Design' maakt deel uit van doel, plan en intentie. In het ontwerpproces wordt gezocht naar een oplossing die even functioneel als goed ontworpen is.

Het vinden van waar het daadwerkelijk om gaat in het ontwerp, helpt om de noodzakelijke balans te vinden tussen vorm en functie, en vereist een gedetailleerd begrip hoe een persoon uiteindelijk het design in de praktijk zal ervaren. Helaas zien we dit uitgangspunt niet terug in het ontwerp van veel hedendaagse bewegings-hulpmiddelen.

De huidige loophulpmiddelen benadrukken juist dat een persoon problemen heeft met mobiliteit. Bij veel hulpmiddelen staan of zitten mensen niet op ooghoogte. Veel mensen aarzelen om loop-hulpmiddelen te gebruiken vanwege de mogelijke stigma's die daarmee gepaard gaan.

De Alinker is ontworpen in de ware zin van het woord; gemaakt met waardering voor stijl, terwijl het een actieve levensstijl ondersteunt, ongeacht de fysieke uitdagingen van een persoon. De Alinker combineert een esthetische vorm met doelgerichte functionaliteit. De Alinker is gemaakt met een genuanceerd begrip van de manier waarop mensen hem gebruiken en de redenen waarom ze hem omarmen: gelijkheid, inclusie, veiligheid en onafhankelijkheid.

In deze baanbrekende TEDTalk geeft Barbara Alink gestalte aan haar concept van de gezondheidszorg dat welzijn écht ondersteunt - én tegelijkertijd zorgt voor waardigheid, opwinding en een inclusieve bevolking.


Sluit je aan bij de Alinker - Schrijf je in voor de nieuwsbrief