Interview met de ontwerpster

De Alinker

De Alinker R-volution, is een revolutionaire design loopfiets met drie wielen waarmee je de wereld op ooghoogte ziet. Onafhankelijk, vrijheid, actief blijven, fun!

Hoe ben je op het idee gekomen de Alinker te ontwerpen?

Stel je voor je dat je op een ochtend wakker wordt en je kunt (bijna) niet meer lopen… hoe zal dat je dag veranderen?

Een paar jaar geleden zei mijn moeder: “op een dag zal ik zo’n ding nodig hebben, maar over mijn lijk.” Ik keek naar de rollator en dacht “wat is er mis mee”? en besloot iets te ontwikkelen wat mijn moeder wel kon en wilde gebruiken. Na enig onderzoek kwam ik er al snel achter dat ongeveer de helft van de mensen die eigenlijk een loophulp nodig hebben, dit niet doen. Vreemd eigenlijk.

Ik dacht, “het is toch duidelijk dat je met een loophulp veiliger kunt bewegen, niet valt en actief kunt blijven?”. Maar ondanks al deze goede argumenten gebruiken mensen de bestaande middelen niet. Waarom? Nou.. wees eerlijk, wat denk jij zelf als je iemand voorovergebogen over een rollator ziet? Neem je die rolstoel- of rollatorgebruiker wel serieus? We willen niet oordelen, maar we doen het wel.

Mensen die een loophulp nodig hebben voelen dat en hebben er last van. Toen ik dàt ontdekte was het mijn uitdaging niet alleen om een functioneel betere oplossing te ontwikkelen, maar ook om iets te ontwerpen dat een ander oordeel zou veroorzaken. Iets waar mensen vrolijk en trots van worden.

Waar staan we nu? En hoe wordt er op de Alinker gereageerd?

Drie jaar later: eindelijk hebben we de eerste 200 Alinkers beschikbaar. De Alinker R-volution is een loopfiets met drie wielen. Iedereen die erop stapt wordt meteen vrolijk. Opmerkingen als, “ik voel me weer jong; ik kan weer rennen; ik voel me zo groot; dit is zo leuk; je ziet me weer; dit is gaaf; ik voel me cool; ik kan overal bij; ik heb mijn armen vrij om mijn dochter te omarmen terwijl ik sta; nou, hier stap ik wel op!” zijn geweldig om te horen.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond?

Tussen 1999 en 2010 woonde en werkte ik in landen als Afghanistan (3.5 jaar) en Indonesië. Landen die getroffen waren door natuurlijke rampen of door rampen door mensen veroorzaakt. Ik heb projecten gemanaged voor de reconstructie van honderden scholen. De noodzaak voor meisjes-onderwijs is een passie in mijn leven, een solide weg naar duurzame vrede. Ook heb ik de gevolgen van landmijnen gezien, niet alleen voor de mensen zelf. Maar ook kinderen die niet naar school kunnen omdat ze hun vader rond duwen in een rolstoel, of omdat ze op straat moeten bedelen, of water moeten dragen voor het huishouden. Ik nam mij voor een bedrijf te starten dat respect en duurzame vrede ondersteunt.

Wat is je doel? Hoe zou je de toekomst graag zien?

Een straatbeeld vol met Alinker-gebruikers waaraan je niet kunt zien of ze de Alinker nou als loophulp nodig hebben of niet. Dàt is mijn ideaal. Mijn streven is

  • Om de prijs zo gunstig mogelijk te maken, zodat zoveel mogelijk mensen een Alinker kunnen kopen en we toch een hoge kwaliteit kunnen blijven garanderen.
  • Om 1 op de 100 Alinkers aan een landmijnslachtoffer te geven
  • Om 5% van de netto winst voor meisjes-onderwijs in Afghanistan te reserveren

Hoe ga je dit bereiken?

De patenten zijn inmiddels gepubliceerd en in verschillende geografische regio’s zijn gefiled. We werken met premium dealers en gaan het netwerk uitbreiden door meer dealers te certificeren. We hebben in Canada, waar ik mijn bedrijf ben gestart, twee financierings-rondes gedaan en momenteel zijn we de derde ronde aan het afsluiten.

In mei 2014 hebben we een vestiging in Nederland opgezet omdat we hier eerst de markt op gaan. Via OnePlanetCrowd hebben we in september 2014 een zeer succesvolle voorverkoop crowdfunding-campagne gedaan om de eerste order te financieren. Tijdens deze campagne hebben we vele evenementen georganiseerd waarbij heel veel mensen de Alinker hebben geprobeerd. Hoe meer reacties we horen, hoe meer we ons realiseren dat de Alinker een groot verschil gaat maken in de levens van vele mensen.  

De Alinker® is een registered Trademark

Sluit je aan bij de R-volution - Schrijf in op de Alinker Insider

• Stijn Lauwen, VIDSTI producties • Website development: De Lijn

• The Alinker Europe B.V. • Dennenbosweg 145, 7556 CG Hengelo • KVK-nummer: 60646187 • BTW-nummer: NL853997974B01

Engels

MENU