Barbara Alink- De uitvinder van De Alinker Inventions

Overig

barbara-alink

Mijn naam is Barbara Alink. Ik ben geboren in Nederland en ik ben architect. Van 1998 tot 2008 heb ik gewoond en gewerkt in Afghanistan, Darfur-Soedan, Kosovo, Ethiopië, Kenya en Indonesië, voornamelijk als coördinator bij herbouwprojecten en het opnieuw opbouwen van scholen op het platteland. Het viel me bij mijn werkzaamheden vooral op dat het grootste probleem was dat donaties vaak niet aansloten bij waar nu echt behoefte aan is in de dorpsgemeenschappen. De donaties leken vooral af te hangen van de behoeften van de organisaties die ze gaven, waardoor het in mijn ogen onmogelijk was om het werk te doen op de manier waarop ik het zou willen.

Sinds ik in Canada woon heb ik een visioen van een bedrijf dat voldoende financiën zou kunnen opbrengen om een stichting te ondersteunen, zodat ik scholen kan bouwen zoals ik vind dat ze gebouwd moeten worden. Wat ik heb geleerd is dat het noodzakelijk is om bij internationale projecten de mensen voor wie ze bestemd zijn te betrekken. Een geslaagd project laat de lokale bevolking deelnemen, gebruikt lokale kennis bij het bouwen en zorgt ervoor dat lokale experts en het project zelf de bevolking de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen. Door deze insteek bevorder je dat mensen trots op het project worden, dat ze ervan profiteren doordat ze zelf meewerken en hierdoor het project duurzaam maken, waardoor het project ook in stand blijft. Je hoeft geen rekening te houden met wat de donateurs belangrijk vinden, of met politiek.

Door mijn werk in oorlogsgebieden heb ik gezien wat de gevolgen van landmijnen zijn. Niet alleen voor de mensen die er gewond door zijn geraakt, maar ook voor hun familie. Zoals kinderen die een ouder met geamputeerde ledematen in een aftandse rolstoel rondduwen, bedelend om wat geld, waardoor er geen tijd is voor school.

Mijn moeder wees op een dag naar een rollator en zei vol walging “Ooit zal ik zo’n ding nodig hebben. Nou: over mijn lijk!”. Toen realiseerde ik me ineens dat ik een nuttig doel had gevonden om met mijn visioen te combineren.

Mijn doel werd een apparaat te ontwikkelen waarmee mensen kunnen lopen, dat zó cool is dat het stempel “gehandicapt” wegvalt. Ik wilde een apparaat ontwikkelen dat door iedereen gebruikt kan worden, mensen die kunnen lopen, maar hulp nodig hebben om verder en sneller te lopen; maar ook mensen die nauwelijks kunnen lopen, zoals de mensen met een amputatie die ik in Afghanistan ontmoette. Ik wilde een apparaat ontwikkelen dat de verschillen tussen mensen wegneemt, zodat mensen met verschillende mogelijkheden makkelijker tijd met elkaar kunnen doorbrengen en waardoor mensen met bewegingsbeperkingen meer vrijheid en onafhankelijkheid zouden krijgen.

En zo, na 11 prototypes, werd de Alinker R-volution geboren. De Alinker R-volution is er voor iedereen die een actief leven wil leiden, onafhankelijk van beperking, ziekte, handicap of leeftijd.

Ons bedrijf doneert 1 op elke 100 Alinker R-volutions aan slachtoffers van landmijnen, gewonde veteranen of geamputeerden in Afghanistan en 5% van de winst gaat naar scholing voor meisjes. Voor meer informatie, zie ons Alinker Invention’s R-spect programma. Zoals je ziet: samen bewegen wij beter!

 

Terug naar het overzicht >

De Alinker® is een registered Trademark

Sluit je aan bij de R-volution - Schrijf in op de Alinker Insider

• Stijn Lauwen, VIDSTI producties • Website development: De Lijn

• The Alinker Europe B.V. • Dennenbosweg 145, 7556 CG Hengelo • KVK-nummer: 60646187 • BTW-nummer: NL853997974B01

Engels

MENU